Inredningstips – Belysning

Ett av de i särklass viktigaste tipsen jag kan ge när det gäller inredning är att satsa på belysningen. Belysning i ett rum är dels såklart viktig för funktionen. Ett rum används ofta till olika saker i olika delar av rummet. Alltså behövs olika armaturer för olika funktioner. Det är exempelvis bra att använda punktbelysning eller arbetsbelysning där du ska läsa eller över en köksbänk där du ska laga mat eller såklart över matbordet. Allmänbelysning är i stället bra att ha när du ska städa. Men belysningen tillför så mycket mer än bara funktion, den är en av de viktigaste faktorerna för att skapa rätt stämning och känsla i ditt rum. En armatur signalerar stilen i rummet. Välj exempelvis en tidstypisk armatur av en klassisk lampa om du vill få till en retro inredningsstil. Vill du i stället inreda glammigt och lyxigt väljer du en lampa i mässing och kanske kristaller eller amberfärgade glas. Valen är oändliga och det finns verkligen ett stort utbud av just belysning som passar just din stil och som gör att du kan få till den rätta känslan i ditt rum.

Foto av Angelica Hökenklo, Inspo Design. Inredning och Styling Anna Wendelström och Kreativa Kvadrat. Jag älskar verkligen den här lampan från Jonathan Adler, ett konstverk helt enkelt! Clear Globo Lamp

 

Foto av Angelica Hökenklo, Inspo Design. Inredning och Styling Anna Wendelström och Kreativa Kvadrat.

Några grundläggande riktlinjer att följa är att ALLA rum ska ha mellan 5-7 armaturer, minst! Fler om det är ett stort vardagsrum. Ett enkelt knep för att få till belysningen i ett rum är att variera armaturernas höjd samt att rikta dem åt olika håll, uppåt och neråt eller att placera dem bakom möbler. Det är alltid viktigt att undvika bländning genom att testa höjden. När det gäller variationen finns det några grundläggande riktlinjer som det ändå är bra att förhålla sig till.

 

1. Allmänbelysning

Helt enkelt den lampa som sitter i taket, ofta centralt placerad taklampa eller takspottar som du kan använda när du städar och som lyser upp hela rummet. Tips: Gör den dimbar för att användas som mjukare belysning.

Inredning
Foto av Robert Larsson. Inredning och styling Anna Wendelström och Kreativa Kvadrat. Detta rum har bra belysning. Allmänbelysning i form av takspottar och takarmaturer, punktbelysning i form av läslampa och mysbelysning i form av olika bordslampor. Många av lamporna är även dimbara.

 

2. Punktbelysning/arbetsbelysning

Vill du läsa en bok i soffan? Verkligen visa upp din snyggaste tavla? Eller arbeta vid ditt skrivbord på kvällen? Dessa armaturer riktar ljuset exakt dit det behövs med fördelen att ljuset är avskärmat precis dit det ska.

Foto Robert Larsson. Inredning och styling Anna Wendelström och Kreativa Kvadrat. En maffig centerpiece till lampa. Den är både en punktbelysning över bordet samt att den sprider ljus i hela rummet.
Foto Angelica Hökenklo, Inspo Design. Inredning och styling Anna Wendelström och Kreativa Kvadrat. Mysbelysning samt punktbelysning.

 

3. Mysbelysning

Den här belysningen används ofta lite dämpad och passiv. Den är i bakgrunden hela tiden och funktionen med denna sorts belysning är att höja stämningen och myskänslan i rummet. Vi i de norra delarna av världen använder oss mycket av mysbelysning, speciellt runt jul och under den mörka tiden på året. Jag skulle alltid rekommendera att använda det varmare gulaktigare ljuset i denna sortens belysning för det är mysigare och tänk även på att använda lägre watt. Även levande ljus fungerar som mysbelysning.

Foto Angelica Hökenklo, Inspo Design. Inredning och styling Angelica Hökenklo.