Skapa balans i din inredning

Inom inredning pratar vi ofta om balans

Balans mellan färger,
balans mellan material,
balans mellan höjden på möblerna och belysning,
balans och dynamik mellan formerna,
balans i mängd belysning,
balans mellan antal och storlek på möbler i ett rum i förhållande till rummets komposition och storlek,

Sätter du samman alla dessa komponenter ovan på rätt sätt så skapar du balans och rätt känsla i just ditt rum.

Hur skapar jag balans i mitt hem?

Ett rum som förmedlar en bra och harmonisk känsla är ofta ett väl avvägt rum som inte känns för övermöblerat. Det är en hårfin gräns mellan ett rum som är i balans och som ger energi och en harmonisk känsla mot ett rum som känns trångt, övermöblerat och som slukar energi. Ett för kalt rum kan också kännas lite opersonligt och i många fall omysigt.

Några snabba tips för att skapa balans i ett rum

1. Försök hitta den “röda tråden” i din inredning. Både när det gäller träslag, material, känsla, stil och färgval. Utgå ifrån något du fastnat för, som en fin blomma med färger som pratar till dig, ett fotografi, en tapet eller varför inte en ärvd favoritmöbel. Nu har du hittat din bas och denna bas ska du följa i hela huset eller rummet. Självklart kan du känna in känslan och göra en spännande brytning mot basen genom en annan färg som poppar eller ett stilbrott med en möbel från en annan era.

 

2. När det gäller färgsättning så är ett smart tips att återanvända en och samma nyans eller samma träslag på flera ställen i rummet, det lugnar ögat och ger en harmonisk känsla. Ett bastips är att en färg ska återfinnas på minst tre ställen i ett rum för att inte kännas malplacerad.

 

3. Försök att skapa rymd och luft i möbleringen. Tänk dig att luften ska kunna cirkulera i rummet. Placera hellre möblerna i mitten av rummet och undvik att rada upp möblerna utmed väggarna. Detta funkar inte alltid i alla rum men testa och känn in känslan. Kanske blir du förvånad!

Foto av Robert Larsson. Inredning och styling Anna Wendelström och Kreativa Kvadrat. I detta vardagsrum är soffan placerad med luft bakom. Den “röda tråden” rent färgmässigt är tydlig och mässing i materialvalen är något man jobbat med för att rummets olika delar ska hänga ihop.

 

Färgskalan och känslan är i balans.

 

4. Flytta hellre ut en möbel ur rummet om den känns “fel” eller om rummet känns trångt och belamrat. “Glimmar” verkligen allt i rummet eller är det något som skaver? Det kan vara så att det är just den saken eller möbeln som rubbar balansen i just detta rummet. Tänk såhär:
– Vad i rummet kan jag inte vara utan?
– Vad kan jag faktiskt klara mig utan?
– Vilka möbler och vilka inredningsdetaljer blir jag glad av?

 

5. Testa att möblera om för att hitta rätt känsla och rätt “flow”.

 

6. Belysningen i ett rum är A och O, både för stämningen och känslan. Vi kommer göra ett eget inlägg som belyser enbart belysning inom kort. Tipset här och nu är dock att använda olika sorters belysning i olika höjder och styrkor. Ett normalstort rum borde alltid innehålla minst fem till sju olika sorters lampor.

Avskalat och kalt? Eller bara minimalistiskt?

Feng Shui

Inom inredningsvärlden pratar vi också ofta om Feng Shui. I grund och botten handlar Feng Shui om  begreppet chi – en livskraft eller ett energiflöde – i ditt hem. En traditionell kinesisk lära som säger att feng shui chi tros flyta genom våra hem vilket innebär att vi då också ska möblera så att chi kan cirkulera på rätt sätt för att göra mest nytta. Jag kommer ta upp Feng Shiu i ett eget inlägg framåt för att riktigt grotta ner mig i detta ämne.