Julens färg och stil 2019

Idag var det kallt och frostigt här i Jönköping så detta fick mig att tänka på julen och börja planera för densamma. Jag tycker alltid att det är lite svårt att välja vad jag gillar rent inredningsmässigt under julen. Om jag förenklar det lite så skulle jag säga att huvudspåren att välja mellan är den avskalade, minimalistiska dämpade julen eller den röda, traditionella och klassiska julen.

Avskalad och dämpad

Detta spår tillåter dig att hålla det avskalat och “rent”. Du kan säkert matcha denna stil med redan befintlig inredning om du gillar avskalat även resten av året. Använder du en färgskala med mycket svärta i kommer du verkligen vara hemma! En trend vi ser i samhället är att vill komma närmre naturen vilket vi ser även i inredning och därför också i julens stil. De lite dämpade jordtonerna påminner mycket om naturens färgskala.

Foto, styling och inredning: Åhléns
Foto: Nordstjerne. Julgranskula Paper Scoop
Foto: Nordstjerne. Julgranskula
Foto: Nordstjerne. Julgranskulor i mustiga bruna, beige och grå toner. Naturen gör sig påmind.

Granits trademark är alltid avskalat nordiskt och passar in i denna kategorin.  Jag gillar Granits affärsmodell väldigt mycket eftersom hela deras grundtanke grundar sig på att vara ett juste företag mot både miljö och människa. I år har de delat upp sin jul i två kategorier. En ljus och en mörk.

Foto: Granit. Ljusa stilen.
Foto Granit. Den mörka stilen.

Klassisk och traditionell jul

Tänker du dig jul med mycket av allt. Mycket röda och gröna färger. Glitter, guld, värme och mys? Då är du nog mer traditionell i din julstil. Tänk dig en jul exakt som en klassisk amerikansk Kalle Anka-jul. Glittriga och glammiga guldkulor, girlanger som sprakar och levande ljus precis överallt. I denna stil kan du återanvända mormors gamla röda grisskål, ta fram den klassiska 7-armade ljusstaken och kanske barnens egengjorda julpyssel? Jag tycker personligen att det kan ge en extra touch med egengjorda pynt i balans med annat då.

Foto, styling och inredning: Åhléns
Foto, styling och inredning: Åhléns.

IKEA

Vad tycker ni om julkollektionen från IKEA? Den blandar dessa två stilar ovan skulle jag säga. Den röda färgen finns där, fast IKEA har valt att lägga till den blå och vita färgen till julens färgskala. Ofta kanske man i stället tänker rött och grönt till jul.

Foto, styling och inredning: IKEA. Vinterfest burk med lock.
Foto, styling och inredning: IKEA. Vinterfest LED dekorationsbelysning.

Självklart vill du använda så mycket som möjligt av det du hade förra julen. Allt kan man ju och ska man ju inte köpa nytt. Några knep man kan ta till är att måla julgranskulor med kalkfärg eller limma dem och rulla i glitter för att förnya dem. Fler knep och DIY kommer i ett annat inlägg närmre jul.