Tillbaka till naturen

I ett tidigare inlägg pratade jag om icketrenden “Uppmärksamt hållbart” förhållningssätt till inredning och vår konsumtion. Där uppmanar jag alla att tänka till lite kring sin konsumtion och sin inredning. Jag som inredare vill självklart att alla ska trivas i sina hem och att alla ska få ha det fint omkring sig, det mår vi bra av. Det jag menar med att stanna upp och tänka till är att jag vill att vi skiftar förhållningssätt från slit och släng till en mer varaktig approach. Det är en trend vi ser i hela samhället som inte heller detta borde vara en trend, lika lite som vårt förhållningssätt till konsumtion borde vara en trend.

Trenden “tillbaka till naturen” sätter vårt välbefinnande i fokus där vi värnar om naturen genom att sätta fokus på just naturen och ta in den i våra hem. Fokuset är ju såklart bra för naturen, om den är viktig och sätts i centrum kommer vi också ta hand om den bättre. Jag kan ibland undra när vi tappade fokus på naturen. När satte sig människan över naturen?

I inredningsbranschen ser vi denna längtan efter naturen i alla delar. Färgtillverkarna satte under året samman olika kollektioner som har naturen som palett med elementen jord, luft, vatten och eld som bas. Inredningsaccessoarer går i naturliga material och har olika strukturer som efterliknar naturen. Vi vill vet vart möblerna kommer ifrån och helst ska de vara möjligt att följa hela produktionskedjan på det vi köper.

Foto av Jotun. LADY Minerals Revive 20046 SAVANNA SUNSET. Tydlig karaktär av en sandig rödaktig jord eller solnedgång.
Bild från Jotun LADY Minerals Revive 1877 VALLMOFRÖ

Vi vill ha enkla och harmoniskt hem där vi mer och mer vill ha närheten till naturen. Bor vi inte nära naturen kan vi i stället inreda med naturens färgskala och naturliga element. I denna trend tar vi tillvara på det naturen har att erbjuda och plockar in naturen i våra hem, allt från kvistar och strån till stenar och vass.

Bild från Jotun 12074 Peachy Raw

Foto av Dixie. Deras företagsidé skulle jag säga bygger på citatet: “Funktionella och tidlösa inredningsprodukter som medverkar till vänligt naturliga miljöer. Idag och i framtiden.” som jag hämtat från deras hemsida.

 

Foto av G.A.D. Bord av G.A.D i designsamarbete med Daniella Witte. G.A.D arbetar med hållbara möbler som man byggde dem förr med en design som ska hålla både nu och i framtiden tillverkade av lokala naturmaterial.

Det finns alltid många olika trender i omlopp, motsatsen till “tillbaka till naturen” är en annan trend som går mot det svulstiga hållet med mer färg och mer av allt. Så är det ju alltid med trender, de kommer och går. När det gäller trender så tror jag inte på att hoppa på varje liten nyck och förändring. Snarare ska du fråga dig själv, vad gillade jag igår, vad gillar jag just nu och vad kommer jag antagligen gilla om några år. Då har du hittat din stil som du på ett hållbart sätt kan följa. Trenden “tillbaka till rötterna” är just en sån stil som fungerar för många under lång tid. Den är avskalad samtidigt som den är varm. Den är lugn samtidigt som den är levande och naturlig. Den är hållbar, tidlös och harmonisk. En bra trend helt enkelt!