Uppmärksamt hållbart

Vi måste förändra vårt sätt att tänka. Enkelt, eller?

Ingen har antagligen missat att larmen duggar tätt kring hur vi hanterar jordens resurser och att vi måste tänka till så att kommande generationer faktiskt har en jord som fungerar.

Nya trender byter av varandra varje säsong, ibland oftare än så verkar det som. Många vill sälja nya produkter och marknadsför dessa genom mer och mer snillrika försäljningsknep. Vi behöver kasta konceptet slit och släng och titta tillbaka på tidigare generationers förhållningssätt till sina saker. Dels att det skulle vara kvalitet som håller länge men också att man väljer saker som man vill ha länge.

Den senaste trenden vill få oss att sluta haka på alla trender. Ett hållbart förhållningssätt till inredning och konsumtion borde inte vara någon trend, det borde vara en självklarhet. Jag skulle vilja kalla denna icketrend ett slags ”uppmärksamt hållbart ” förhållningssätt till vår konsumtion och vår inredning.

Vi skulle kunna bli bättre på att tänka mer tidlös design som håller under många år. Möbler som håller över tid och som har kvalitet. Snygga klassiska inredningsprylar och möbler av god kvalitet kommer aldrig bli otrendigt. Välj möbler och inredning med hjärtat! Om du tycker om det du köper kommer du vilja ha det länge!

Jag som inredare måste bli mycket bättre på att faktiskt ta ansvar kring vad det är jag förmedlar och vad jag tar med i mina inredningsförslag.

Hur tänker jag mer “Uppmärksamt hållbart”?

Här nedan kommer några tips på vägen mot att anamma ett ”uppmärksamt hållbart” förhållningssätt till inredning.

Materialen

Många inredare växlar nu över mot att välja naturliga material så ofta som möjligt. Det man kan satsa på är lin, ull, glas, keramik och lera i större utsträckning. Ett annat tips är att välja material som faktiskt finns i vår närhet. Vi i norra delarna av världen kan företrädesvis välja furu, ek och björk.

Vi ser även stor innovation i nya material. Man ser möjligheter i exempelvis avfall som plast och kan tillverka nya material med oanade möjligheter. IKEA har exempelvis en planerad kollektion i Indien baserat på risstrå, ett avfall som annars skulle brännas. Läs mer här.

Du kan även läsa mer kring innovationer och framtidens material på RISE.

Miljömärkningar och klimatkompensation

Det du kan leta efter är miljömärkningar även på möbler. Du kanske redan väljer en del EKO när du handlar mat, eller köper kläder som är gjorda av miljöcertifierad bomull. Det finns en uppsjö av olika certifieringar och märkningar. Leta efter märkningar som Möbelfakta, EU Ecolabel, Svanen, ÖKO-Tex, Bra Miljöval och GOTS. Vill du läsa mer kan du kolla denna länken från TMF, Trä- och möbelföretagen som är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige, TMF.

Klimatkompensera är även det ett modeord och något man diskuterar och börjar implementera även i möbel- och inredningsbranschen. Det kanske inte är den enda lösningen men ändå ett komplement till ett ”uppmärksamt hållbart” förhållningssätt. Läs mer på Tricona, Klimatkompensera och på Naturskyddsföreningen.

Nätbutiker och vanliga fysiska butiker börjar även de stoltsera med att de säljer hållbara produkter eller att de klimatkompenserar för de saker de säljer som inte är hållbara. Vissa butiker med egna märken och egen produktion av varor börjar även flytta en del av sin produktion till hållbarhetscertifierade fabriker. Några exempel på butiker som erbjuder ekologiska och miljövänliga möbler och inredningsdetaljer är Ekobay StoreReforma, Aveva Design oc h Echo of Gothenburg. Möbelföretag som erbjuder genuina hantverksmöbler som tillverkats enligt gamla beprövade metoder är också något att leta efter, de kommer hålla i många år! Att läsa på G.A.D´s hemsida: “Snickerierna görs av massiv björk och ek av högsta klassning. De kompletteras med lokala naturmaterial som lammskinn och kalksten men även glas och stål som skapar spännande materialmöten med dessa” är som musik i mina öron. Det klassiska möbelföretaget Swedese som grundar sig i gammal svensk tradition jobbar aktivt med ett hållbart förhållningssätt.

Foto av Angelica Hökenklo, Inspo Design på Stockholm Furniture and Light Fair 2019
Foto av Angelica Hökenklo, Inspo Design på Stockholm Furniture and Light Fair 2019

Haka inte på alla trender och trendfärger

Hitta en stil och ett färgschema som du gillar och som kan hålla över tid. Basfärger som beige, grått, vitt och svart funkar alltid. Så kan du sedan addera vissa accessoarer i andra färger beroende på vilken årstid eller vilket humör du är på.

DIY och Upcycle

Återbruk, upcycle, DIY. Kärt barn har många namn. Men detta förhållningssätt är faktiskt riktigt roligt. Ta fram din kreativa sida, googla på internet, bli inspirerad av bloggar och inredningsmagasin. Det finns ett stort bibliotek med tips kring detta ämne.

Går det göra om en redan befintlig byrå som du har stående hemma? Kanske  byta handtag och lite ny färg? Använd naturen som ett skafferi till din inredning. Försök vara kreativ och hitta nya lösningar genom att använda saker du redan har för att uppdatera din inredning. Kanske bara möblera om?

Foto av Angelica Hökenklo, Inspo Design.                                        Inredning och Styling Anna Wendelström och Kreativa Kvadrat. En gammal köpmansdisk som målats om och som fått spraymålade handtag.

Köp begagnat

De flesta trender kommer tillbaka och allt går i cykler. Därför är detta ett utmärkt ställe att börja på. Second Hand- butiker, Blocket, Tradera, auktioner och loppisar är det bästa miljövänliga stället eftersom inga nya produkter behöver produceras. Det är ofta ganska billigt och det sätter en väldigt personlig touch på din inredningsstil.

Andas in, andas ut!

Låt det ta tid. Stanna upp. Tänk efter. Fundera. Undvik att köpa saker bara för att de är trendiga och köp inte på impuls. Spendera tid på att tänka på vad du faktiskt behöver till ditt hem.

Även de som är riktigt duktiga och verkligen anammar ett ”uppmärksamt hållbart” förhållningssätt till sin inredning måste ibland prioritera. Ibland kan det faktiskt vara så att det är lite för dyrt att gå på det mest miljövänliga eller hållbara i just det specifika fallet. Ibland kanske du verkligen vill köpa den där supersnygga lampan eller uppdatera med en ny soffa.

Stanna då upp, tänk till… Behöver jag lampan? Vill jag verkligen ha den i många år framöver? Kommer jag vilja byta ut den snart? Om svaret är att denna lampa “blingar” och att den tilltalar dig så mycket att du kommer vilja ha den i många år framöver, då kan du med gott samvete köpa den!