Ikea Bestå rotting: DIY

Hem DYI: Ikea rottingskåp

Ska du kanske designa ditt vardagsrum och drömmer du om ett modernt skåp i rotting? Ta del av en enkel DIY på Ikea bestå i rotting – och förvandla din gamla trämöbel med några få enkla steg! I vår steg-för-steg-guide kan du enkelt skapa en modern design på egen hand – utan att behöva lägga ut pengar på en helt ny möbel. Behöver du få tag på material till skåpet tipsar vi även om var du kan få tag på bra produkter online.

Köp rotting online

Rotting till ditt DIY-projekt kan du enkelt köpa online. Hos Specialbeslag.se hittar du kvalitativ rotting, antingen per meter eller en hel rulle på femton meter. Väljer du att köpa valfri längd så beställer du helt enkelt valfritt antal 1-meterslängder, som du då får hemskickade i ett enda stycke. I butiken finns flera varianter av rotting, både naturlig, tät och blekt. Förutom onlinebutiken så har Specialbeslag en fysisk butik i Göteborg som har öppet från måndag till lördag.

Vanliga frågor och svar om rotting

Vad är rotting gjort av, och hur hanterar man materialet? Här får du svar på dina funderingar och frågor kring rotting.

Rotting, även naturrotting, är gjort av så kallade rottingpalmträd. Det är trådar från stammen som flätas ihop till det slitstarka materialet. Vad många inte vet är att det även finns konstgjord rotting som är gjort av sammanflätade trådar av konstfiber.

Naturrotting är ett så kallat levande material som kräver extra omtanke. Hur man behandlar rottingmöbler påverkar utseendet och livslängden. Rengör möbeln regelbundet med varmt vatten blandat med upplösta tvålflingor. Du kan med fördel låta skummet sitta en stund, men torka noga bort överflödigt vatten med en trasa. Se även över möbeln då och då för att klippa bort eventuella uppstickande småtrådar.

Rottingmöbler bör inte stå utomhus då de är mycket fuktkänsliga och kan förstöras vid oväder. Du rekommenderas därför att enbart använda dem inomhus eller under tak. Möbler i konstgjort material går däremot bra att låta stå utomhus. Konstrottingmöbler är tåliga för väder och vind och även lätta att rengöra då materialet vanligen är gjort av plast.

Ja, man kan med gott resultat måla rottingmöbler. Eftersom rotting är känsligt mot fukt är det bäst att måla med exempelvis träfärg eller fönsterfärg och pensel snarare än sprejfärg, även om det blir lite mer jobb. Då får möbeln även en fin, lackerad finish. Rengör möbeln noggrant innan du målar så att färgen får ordentligt med fäste. Läs mer och få tips på hur du kan måla dina rottingmöbler hos Viivilla.se.