Sovrumsinspo

Hem Inspo sovrum

I ditt sovrum vill du förstås kunna sova gott och vakna utvilad, men det är också det perfekta rummet för personlig inredning. Har du snålt om idéer kan vår sovrumsinspo hjälpa dig. Oavsett om du vill ha ett modernt sovrum eller ett i sekelskiftesstil hittar du här mängder med inredningstips och inspo för sovrummet.

Inspiration sovrum – 4 inredningsstilar

Här nedan ger vi dig inspirationstips för fyra olika inredningsstilar som passar i sovrummet. Hitta inspiration för sovrum i olika smaker och i olika färgskalor.

Sovrum i sekelskifte

Att inspireras av sekelskifte ger ditt sovrum en smakfullt lyxig känsla. Ett sovrum i sekelskiftesstil kännetecknas av en ljus, luftig grund med trägolv och beiga eller mönstrade tapeter, till exempel så kallade duro-tapeter som du kan läsa mer om nedan. Möblerna får gärna vara av trä och bastanta men med pråliga detaljer. En kristallkrona blir, bokstavligen talat, kronan på verket.

Köp duro-tapet

För dig som gillar sekelskiftesstilen är duro-tapeter ett bra val. De vackra tryckta mönstren i milda färger ger sovrummet en omedelbar välkomnande sekelskifteskänsla. Hos Sekelskifte.se finner du duro-tapet med både mörka och ljusa mönster. Du kan välja mellan klassiska papperstapeter eller så kallade quick up-tapeter med klistrad baksida. Om du gillar att blanda gamla och nya influenser i din inredning blir det snyggt att ha en eller två accentväggar med duro-tapeter och resten enfärgade.

Sovrum med mörka väggar

Om du gillar mörka toner så var inte rädd att införliva dem i ditt hem, framförallt i sovrummet. Ett sovrum med mörka väggar kan hjälpa dig att somna lättare. Det blir fint att kontrastera med ljusa möbler och sängkläder, men också att satsa fullt ut på mörka färger. Ljust och luftigt i all ära, men det kan vara minst lika härligt att ha sitt egna mörka krypin att sova i.

Modernt sovrum

Att inreda ett modernt sovrum handlar till stor del om yta – att skapa gott om utrymme med strama linjer och smarta förvaringslösningar. Väggförvaring och inbyggd förvaring är bra val. Använd speglar och belysning för att påverka hur rummet upplevs. Med ljusslingor och annan mysbelysning kan du skapa intrycket av en sorts rum under dagen som förvandlas helt på kvällen.

Färgglatt sovrum

Ett färgglatt sovrum blir en fröjd för ögonen och härligt att vistas i. Börja redan med väggarna, eller behåll dem i en neutral ton och låt färgen komma fram i dekorationer, mattor, gardiner och möbler. Välj gärna ut några stycken färger som passar med varandra och låt dem återkomma genomgående i rummet, och tveka inte att själv måla möbler du redan har.

Vanliga frågor och svar

Sovrum i skandinavisk stil kännetecknas av det ljusa, rena och avskalade. Vitt är färgen nummer ett. Linjerna är enkla utan onödiga krusiduller, och överflödiga prylar förekommer inte. Speglar och stora fönster får rummet att kännas större och luftigare. Samtidigt finns en nickning till den skandinaviska miljön, med lokala träslag och mjuka mattor och plädar för kalla vinterdagar. Ute efter visuell inspiration? Hitta fina inspirationsbilder på Pinterest.se.

Om du är osäker på hur du ska inreda ditt sovrum så börja från grunden. Vad är essentiellt i ett sovrum? Sängen, förstås. Kanske ett nattduksbord, en läslampa, förvaring för kläder och så gardiner för att få det mörkt om kvällarna. Fundera på din inredningssmak och utgå därifrån. Lägg sedan till personliga detaljer som tavlor, foton och så vidare.

Så, vilken färg är bäst i sovrummet? I slutänden beror det förstås på din personliga smak. Men det finns riktlinjer som är värda att tänka på, som hur olika färger påverkar oss. Rött eggar upp sinnena och gör oss alerta, vilket inte är optimalt vid läggdags, medan blått och grönt har en lugnande effekt.