Designa vardagsrum – 3 Stylingtips

Hem Designa vardagsrum

När du ska designa ditt vardagsrum är det viktigt att göra det med omtanke. Vardagsrummet är ju det rum som du, ditt hushåll och dina gäster troligen kommer vistas allra mest i tillsammans. Här hittar du tre inspotips för vardagsrum, så att du kan styla det på bästa sätt.

1. Möblera vardagsrum med stora fönster

Att möblera vardagsrummet med stora fönster bidrar till ett härligt ljusinsläpp som gör att rummet känns stort och öppet. Det naturliga ljuset som endast går att få genom fönster är oumbärlig i ett bra vardagsrum och går inte att ersätta med någon lampa. Ju större fönster du har, ju mer ljus får du in helt enkelt.

2. Inred med snygga vardagsrumsmattor

Utan mattor ser ett vardagsrum lätt tomt och kalt ut, särskilt om du har ett större vardagsrum. En snygg matta på golvet får rummet att se genomtänkt och enhetligt ut. Det finns massor olika mattor att köpa online, bland annat vardagsrumsmattor i sköna material och stilrena färger. Du hittar både runda och rektangulära mattor, enfärgade såväl som mönstrade. Sätt en härlig matta mitt i rummet, eller knyt ihop soffan och soffbordet med en stor matta undertill. Matcha gärna vardagsrumsmattan med färgen på gardinerna.

1. Kombinera stilar och trender

Trender kommer och går, och för ett vardagsrum som du kan trivas i länge är det bäst att plocka det bästa ur dem snarare än att försöka följa varje ny trend till punkt och pricka. Att köra på en enda trendig stil fullt ut gör lätt att ditt vardagsrum ser mer ut som ett foto från en möbelkatalog än ett hem. Att kombinera stilar och trender efter din egna personliga smak är bästa sättet att få ett vardagsrum som du kan trivas i varje dag.

2. Möbler i olika storlekar

Skapa ett dynamiskt vardagsrum med möbler i olika storlekar. Har du en stor tv-bänk kan du använda den som avlastningsbord och klarar dig då med en mindre storlek på soffbordet. Ett annat alternativ är att använda flera småbord istället för ett större soffbord. Borden kan flyttas mellan olika platser efter behov. Att kombinera en eller flera soffor med fåtöljer är också en bra idé. Du kan anpassa sittplatserna efter hur många du behöver, eller om du har flera sällskap hemma som då kan sitta avskilt från varandra. Är du sugen på att skapa ett snyggt skåp i rotting, kan du här ta del av ett enkelt DYI-projekt för rottingskåp.

3. Glöm inte växterna

När du inreder ditt vardagsrum bör du inte glömma växterna. Levande växter förhöjer trivselfaktorn och ger en inbjudande känsla samtidigt som de förstås är fina att titta på. Inte bara växterna i sig utan även krukorna, vaserna eller korgarna gör mycket för rummet, och ska du bara ha en sorts dekoration i vardagsrummet så är det definitivt växterna du ska satsa på. Sprid gärna ut växterna över rummet: i fönsterkarmen, på sidobord, tv-bänken, hyllor, eller till och med på väggarna eller hängandes från taket.

Vanliga frågor och svar

Vilken färg man ska ha i vardagsrummet beror helt på personlig smak. Men behöver du lite hjälp på traven så fundera på vad du gör i vardagsrummet. Gillar du att kolla på film eller spela tv-spel på kvällen passar mörka färger. Ljusa färger passar dig som ofta underhåller gäster. Är vardagsrummet även hemmakontor vill du kanske ha en uppiggande accentfärg som gult eller orange.

Att tapetsera ett vardagsrum kostar cirka 300–600 kr per arbetstimme. Många faktorer påverkar däremot slutpriset. Gör du det själv beror det på storleken på rummet, val av tapet och om du behöver köpa till verktyg och annat material. Anlitar du tapetserare beror slutpriset främst på rummets storlek och hur mycket förarbete som tillkommer. Kom ihåg att du kan nyttja ROT-avdraget.

När du väljer en matta till ditt vardagsrum är det bra att ha i åtanke hur du tänker placera din matta i vardagsrummet. Ska du ha mattan mitt i rummet passar en stor rund eller fyrkantig matta, gärna enfärgad eller med något motiv på. Dessa sorters mattor passar mindre bra under soffan och/eller soffbordet, där ett motiv försvinner men ett iögonfallande mönster blir snyggt.

Sittplatser och någon form av bord är möbler de flesta vill ha i sitt vardagsrum, sedan beror det på vad du vill göra i rummet. Vardagsrummet är en plats där du lär tillbringa stora delar av tiden där hemma och också där dina gäster oftast vistas, så viktigast är att det går att sitta bekvämt och finns utrymme att röra sig. Att lätt kunna flytta på bordet vid behov är praktiskt.